Vera Vinter

Från: Kalix, Stockholm  

VERA VINTER

”En sann berättare” skrev DNs recensent när Vera Vinter solodebuterade på Sony Music 2012 med albumet Idyll. Den Norrbottniska singer songwritern från Stora Lappträsk vars musik beskrivits som länken mellan gammalt och nytt, modernt och evigt, har sedan dess turnerat som förband till Bo Kaspers Orkester, Petra Marklund och Peter Morén. 

Med en stillsam poetisk urkraft sjunger Vera Vinter om hur vi mår när vi traskar på asfalt istället för mossa. Uppväxten i byn Stora Lappträsk är ett fundament i hennes vispoesi. Men inte bara avståndet mellan stad och land besjungs utan även saknaden efter våra kära. Med en röst som inte väjer för smärta och det fula tar hon med oss på en jakt efter sköna och bättre världar. 

Med sin musik och texter bygger hon vidare på en lång textburen tradition inom svensk rock och pop där artister som Eva Dahlgren, Thåström och Lisa Ekdal gått före. 

Sveriges Radio skriver:
”Lika mycket gräver hon i sin egna historia och berättar om sin familj, sin hemmiljö, släkt och i Allt kött är hö livets förgänglighet och förlusten av en pappa. Veras texter växlar skickligt mellan det personliga och det universella.”

Sydsvenskan skriver:
”Vinter bearbetar alltjämt lika delar intryck från tystnaden i Stora Lappträsks skogar som från Stockholms urbana puls. Det resulterar i att en del av hennes nya låtar för tankarna till norska elektroduon Röyksopp.” 

Duo Nöje skriver:

”Stora Lappträsks snöprinsessa smyger sig på mig likt en viskning..”

Dagens Nyheter skriver:
”Norrbotten är ursprunget, Stockholm katalysatorn..”

Nöjesguiden skriver:

Kargt, vidsträckt, vindlande, men ändå mjukt, ombonat och skirt. Rösten är lite åt Anna Järvinen-hållet, öm, viskande och ljus..”  

 

RELEASER

Idyll, Sony Music, 2012

Överallt, Sony Music, 2012

Du gör mig rädd, Sony Music, 2012

Snön faller och vi med den, Sony Music, 2013

Huset, Bjärka 2015

Sagolandet, Bjärka, 2015

Sibirien, Bjärka, 2015

Allt kött är hö, Bjärka, 2016

Monsterland, Bjärka, 2016

(foto ovan: Jessica Lund)

På Webben

Facebook