Luleå Internationella Kör

Från: Luleå  

Vi står axel vid axel och sjunger och dansar varandras sånger. Även de smärtsamma. Som när en döende man i Kurdistan ber: ”Begrav mej inte förrän min älskade har kommit.”

Det var en sång en asylsökande ung man gav till oss. Vi kom lite närmare varandra.

Hälften av körmedlemmarna är födda i ett annat land och andra hälften är ”gammlulebor”.

”Internationella kören blev min nya familj” – Baha från Sudan.

”Här i kören känner jag mig som en människa” – Eugenia från Ryssland.

Vi sjunger på många olika språk. Indonesiska, swahili och arabiska. Haitiska och finska. Spanska och hebreiska. Jojk och vaggsång från Kongo. Och From me to you på tio olika språk.

Körledare är Monica Åslund. Det är hon som arrar låtarna. Gör stämmor. Komponerar. Hon bjuder på sig själv. Och drar med oss i sin entusiasm.

”Musiken kan öppna inre dörrar och vi möts” – Monica Åslund från Luleå.

– Jag har ett kall. Jag vill få folk att sjunga. Och jag vill att det ska klinga av olika livserfarenheter. Blandningen gör livet lättare att leva. Vi har en skattkista tillsammans! En kista full med sånger från olika länder, säger Monica Åslund.

Luleå Internationella Kör startades på initiativ av Röda korset. Syftet var ett skapa en plats där olika människor kunde mötas. Och känna igen sig. Ett integrationsprojekt som backas upp av Luleå Invandrarservice, Estetiska Programmet i Luleå och SENSUS. Kören har funnits i fyra år och har nu 30-tal medlemmar. Det är alltid lättare att få lulebor till kören. Kören söker därför särskilt de som flyttat till Sverige från ett annat land. Hittills har människor från ett femtontal länder sökt sig till Luleå internationella kör.

”Det är kärlek i salen när vi övar” – Britta från Luleå

Releaser

Slå Rot

På Webben

Luleå Internationella Kör Facebook