Erik Zettervall

Från: Jokkmokk  

Erik Zettervall växte upp i Jokkmokk. Musikutbudet var en farfar som sjöng melankoliska visor och en pappa som spelade trummor och samlade på jazzskivor. Båda hade missat rock och pop och Erik fick utforska den världen på egen hand. Under sina unga år studerade Erik musik i Piteå, Umeå och Göteborg, gick på hundratals konserter, sjöng i rockband och spelade in demos till sig själv och andra band. Han uppmärksammades utomlands för några akustiska låtar och kunde höras på soundtracket till en amerikansk indiefilm. Ungefär samtidigt började han skriva på svenska, utforska ett enklare sound och han började leta efter sin egen röst, sin dialekt, i sången.

I slutet av 2000-talet flyttade Erik norröver igen, först till Jokkmokk och därefter till Luleå. Han gav ut singlar i eget namn, turnerade med Elmo, producerade Magnus Ekelund & Stålets duett med Jakob Hellman samt spenderade mycket tid i studios och spelade med olika band och i teaterföreställningar. Singeln ”Jag Hjärta Du = Sant” var en fyra-minuters-orkan med hetsiga trummor, vassa gitarrer och explosivt blås och blev snabbt en publikfavorit på den norrbottniska popscenen. Debutalbumet låg snart färdigt men Erik valde att vänta med utgivningen och slutligen bestämde han sig för att inte släppa det över huvud taget. Efter en tid började istället en ny skiva ta form. Inspelningarna pågick i två år och arrangemangen började driva längre och längre ifrån den gamla ljudbilden och mot ett mer orkestralt och klassiskt popsound.

Om Erik Zettervalls första singlar var exorcismer där all ackumulerad djävulskap och frustration skulle ut så är ”Efter Katastrofen” pånyttfödelsen. Istället för popblås och elgitarrer med alla reglage på elva samsas lätt ryckiga orkestertrummor med kristallklara akustiska gitarrer, luftiga körer, varma pianoklanger, flöjter och basklarinetter. 60-talets orkesterpop möter farfars visor och pappas jazzplattor och Erik Zettervall har plötsligt hittat hem.

 

Releaser

Efter KatastrofenIstället För MånskenJag Hjärta Du = SantPojken I SpegelnSnöänglarTänk Om Jag Hade Allt

På Webben

Erik Zettervall Facebook

Audio

Erik Zettervall på SpotifyErik Zettervall on Spotify